מדוע העור שלנו משתנה?
עור הגוף והפנים משתנים עם הגיל, כמות החשיפה לשמש, תזונה לקויה, שתית מים בלתי מספקת, מתחים, תרופות, שתיית אלכוהול מופרזת,עישון וגנטיקה.
את נזקי הגיל, לצערנו, אף רופא לא הצליח לעצור. למרות זאת אנו בהחלט שולטים בחלק גדול מהנזקים שאנו גורמים לעור שלנו. כ-75% מתופעות הלוואי הקשורות בהזדקנות עור הגוף שלנו תלויים בעיקר בנו. ניתן לומר בבטחה שכולנו נולדנו עם עור יפה. לא בכדי קיים המשפט הידוע "כמו עור של תינוק". ביטוי הממחיש עור גמיש, רך, נעים למגע, ללא פגם. רובנו חווים שינוי מהותי באיכות העור. עד לגיל 25 בדרך כלל נחיה עם עור בריא וחיוני. לאחר גיל 30, לאור חשיפה לשמש והריונות אנו חווים שינוי בגמישות, בצבע העור, בעמידות העור. לאחר גיל 40 ועד גיל 50 אנו חווים לרוב התדרדרות נוספת: קמטים וקמטוטים בעור, סדקים הנוצרים עם השנים. בגילאי 50 ומעלה אנו מתחילים לאבד שכבות שומן תת עוריות בעיקר באזור הפנים והצוואר. תופעה זו מביאה ל"נפילת עור" לשינוי מהותי באיכות העור. גלאי 60 ומעלה חווים תופעה של כתמי עור המופעים בכל הגוף בעיקר באזור הפנים, הידיים וכפות הידיים.
הסיבות והגורמים הראשיים לפגיעה בעור:
כדי לפעול לשמירה על עור גופנו עלינו לדעת מהם הגורמים השכיחים ביותר הגורמים לשינוי איכות ומראה העור שלנו:
חשיפה לשמש. כיום כולם כבר יודעים שלמרות היופי שמקרין עור שזוף, העור הזה ניזוק ופגום. השמש פוגעת בסיבי הקולגן והאלסטין בעור. הסיבים הללו מקנים את החוזק והגמישות לעור גופנו. כשסיבים אלה נפגעים מחשיפה חוזרת ונשנית לשמש הם מאבדים את עוביים, את האלסטיות והתוצאה המתקבלת היא עור דק יותר, פגיע יותר ורפוי. השמש גורמת גם לפיגמנטציה , אותם כתמים חומים המופיעים הן בפנים בצוואר ובגוף, בכפוף לחשיפת האזור לקרינה של השמש. סרטן העור גם הוא נגרם מקרינת השמש והוא עלול להיות קטלני אם לא טופל בזמן. אי חשיפה מוחלטת לשמש כמו למשל בארצות הנורדיות יכולה לגרום למחלות עור שונות. כמו כל דבר בטבע בו אנו חיים: הכל צריך להיעשות במינון נכון.
תזונה לקויה. תזונה שהיא עתירה בשומן מהחי , מזון מעובד, משקאות עתירי סוכר ומשקאות אלכוהוליים משפיעים מאד על מראה ומרקם העור. הם יכולים לגרום לפצעים , לעור אפרורי ורפוי.לעומת זאת תזונה שהיא חסרה לגמרי שומנים חיוניים , למשל בדיאטה מאד קיצונית, יכולה לגרום לעור להיות יבש, פריך, מגרד ומתקמט.
עישון. עישון כשלעצמו גורם לעור אפרורי בעיקר בפנים אבל גם בשאר חלקי הגוף מאחר והעור שלנו הוא איבר נושם. מעשן כבד כשמזיע אם יתכסה במגבת לבנה יגלה שהמגבת שעל גופו הצהיבה משאריות הניקוטין שנפלטים מגופו. העור נפגע מכלל הכימיקאלים שבטבק ופגיעה זו מהותית.
שתיית מים בלתי מספקת. לעור שלנו "רזרבות מים פרטיות" שחשוב למלאן כל הזמן. למעשה אותם סיבי קולגן שהזכרנו גם הם משמשים כמאגרי מים בעור. עור שהוא חסר מים כלומר חסר לחות נראה יבש, דק מקומט, לעיתים מגרד ומתקלף.
שינויים הורמונאליים: בגיל בוגר בחיי האישה, כשהמחזור מפסיק כתוצאה משינויים הורמונאלים , חלים שינויים נוספים וביניהם שינוי בטקסטורה של העור . העור הופך ליותר דק, רגיש ופחות אלסטי.
מה כדאי לעשות?
לשתות מים . בין ליטר וחצי לשלוש ביום. אין לעבור מינון זה כי זה יגרום לבעיות מסוג אחר. יש לאכול תזונה המכילה את כל אבות המזון ולהימנע מ"ג'אנק פוד" ומהפרזה באלכוהול. יש להשתמש במקדם הגנה כשיוצאים לאור יום לפחות 30 SPF וכנ"ל כשחושפים את הגוף לקרינת השמש. עדיף חשיפה בקיץ עד תשע בבוקר או מחמש אחרי הצהריים. להתקלח במים פושרים ולא חמים מדי. את הפנים מומלץ לרחוץ רק במים קרים. להשתמש בפילינג כדי לשמור על נקבוביות נקיות. למרוח את העור אחרי כל מקלחת בקרם או שמן גוף איכותי. בעור הפנים העדין עדיף לשמר באמצעות מוצרים איכותיים מותאמים אישית.
ולסיכום: העור שלנו הוא שכבת ההגנה הגדולה והחשובה ביותר בגופנו. למעשה העור הוא האיבר הגדול ביותר וחשיבותו בהגנה על איבריי גופנו. כשמדובר בעור עלינו לשמור על אורך חיים בריא עד כמה שניתן. להפחית מתחים, לשתות הרבה מים להמעיט חשיפה לשמש. מעבר לזה לחייך כמה שיותר. פעולה זו בהחלט מונעת קמטים.
מאמר מטעם המרכז לטיפול בצלוליט
Comments
No comment yet.